I detta nyhetsbrev julpyntar vi landsbygdsåret som gått. Vi avslöjar vad som finns överst på vår önskelista – och vilken julklapp ingen vill ha men ändå behöver. Visste du förresten att statsbudgeten motsvarar önskelistan hos en genomsnittlig tonåring?
God jul och god ny läsning! 🎄
NYTT I TOMTEVERKSTAN.
Precis som förra året har det varit skiftbyte i tomteverkstan. Ny tomtefar efter Magnus Ek är Erik A Eriksson. Tomtemor heter som tidigare Irene Oskarsson. Ja, de är också ordföranden för Hela Sverige ska leva.
Regeringen har påbörjat en översyn av landsbygdspolitiken. Överst på vår önskelista: Att den genomförs, hur den nu kommer att se ut. Det verkar vara lättare att lova än att hålla – oavsett regering.
Varje år deltar Hela Sverige ska leva i lika många möten som det finns tovade tomtar på en julmarknad. Envist lyfter vi landsbygdernas perspektiv i sammanhang där den urbana utgångspunkten annars tas för given.
Lärdom från Alfons Åbergs farmor: Vi måste ha tråkigt för att kunna ha roligt. För hur kul vore det med jul jämt? Och visst bidrar den långa längtan till att det är så givande att ses på Landsbygdsriksdagen? Snart är det dags igen.
Genom vår omvärldsbevakning har vi under året öppnat 27 luckor till Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken?
Jultips till dig som städat, handlat, ätit, umgåtts, ätit igen och slutligen landat i soffan: Ta del av våra bloggar från året som gått. Om lokal utveckling, livskvalitet, bilder och mycket mer.
Vissa saker är självklara: Som att julmaten börjar med sillen och slutar med det söta. Eller att unga är en del av både nutidens och framtidens landsbygder. Det sistnämnda har vi belyst extra under året - som i denna forskningsöversikt. Låt dig väl smaka!
Julen är helt klart utmanande. Någon gång blir du färdig med den – eller bara helt slut. Varför inte fylla på med ren energi genom att titta på filmerna om vinnarna av Sveriges finaste pris?
Kanske påminner remissvaren från Hela Sverige ska leva om en julklapp ingen önskar sig – men ändå behöver. Våra yttranden är en pusselbit i demokratin, och nödvändiga för ett Sverige som håller ihop.
Statsbudgeten innehåller drygt en miljon ord och utgifter på 1300 miljarder kronor – vilket motsvarar önskelistan för en genomsnittlig tonåring. Men hur mycket landsbygder ryms? Ja, i budgeten alltså.
När skolan lägger ner påminner det i många fall om en låga som slocknar. Framtidstron går upp i rök – skolgården tystnar. Under året har vi uppmärksammat skolorna i landsbygder lite extra. Det finns mycket att lära.
TACK FÖR I ÅR!
Tack för att du hängt med hela året! Som vanligt är du varmt välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se med tankar och tips om Hela Sveriges nyhetsbrev. God jul önskar vi på kansliet!